De voordelen van groen in de tuin

Gepubliceerd op 15 november 2021 om 09:29

Steeds meer mensen willen graag een onderhoudsvrije tuin. Vaak betekent dit: zo min mogelijk groen en zoveel mogelijk tegels. Hoewel dit in eerste instantie voor een stuk minder onderhoud lijkt te zorgen, heeft dit toch ook een hoop nadelige gevolgen voor je tuin. In dit artikel neem ik je dan ook mee in de voordelen van het toevoegen van groen aan je tuin.

Minder wateroverlast

In Nederland hebben we veel te maken met regenachtige dagen, soms valt het letterlijk met bakken uit de lucht. Wanneer je dan een tuin vol met tegels hebt, dan zul je snel merken dat het water blijft liggen op bepaalde plekken. Dit komt omdat het water niet volledig door de tegels heen de grond in kan lopen. De oplossing hiervoor is om toch een stuk van je tegels er uit te halen en dit te vervangen door een border of een stuk gras. Hierdoor kan het water een stuk beter weglopen en heb je geen last meer van plassen water in je tuin. 

Een koelere tuin

Daarnaast is een groene tuin koeler dan een tuin vol met tegels. Ga maar eens op een zonnige dag in het gras liggen, je zult merken dat dat een stuk koeler is dan op de tegels. Daarnaast kan het groen voor beschutting zorgen, waardoor het een stuk beter uit te houden is in de tuin als het extreem warm is. 

Meer dieren in de tuin

Een tuin vol met tegels biedt weinig voor de diertjes die normaal graag in onze tuinen vertoeven. Denk maar eens aan de vogeltjes, egels, maar ook aan vlinders, bijen en hommels. Deze diertjes zijn altijd op zoek naar voedsel en beschutting. Wanneer jij alleen maar tegels in je tuin hebt, zullen ze snel op zoek gaan naar een andere tuin. Door meer groen in je tuin te plaatsen maak je je tuin aantrekkelijker voor de beestjes en zullen ze sneller in jouw tuin komen. Denk bijvoorbeeld eens aan het plaatsen van coniferen in plaats van een houten schutting. 

Minder vervelend onderhoud

En dan de laatste reden om meer groen in je tuin te plaatsen. Hoe meer groen, hoe minder onderhoud. Nu zul je denken: wat is dit nu? Toch is het echt waar, want ook met een tuin vol tegels en een houten schutting heb je nog voldoende onderhoud te plegen. Denk maar eens aan het oneindige onkruid verwijderen tussen de tegels of aan het schoonmaken van de tegels en de schuttingen. Door veel groen in je tuin te plaatsen ben je verlost van deze klusjes. Natuurlijk vraagt het groen ook om enig onderhoud, maar als er een sprietje onkruid tussen de planten groeit heb je het waarschijnlijk niet zo snel door als dat het tussen 2 tegels zou groeien. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb